13-09-08

Flesvoeding

Voedingscursus

Flesvoeding

Al van voor de geboorte duikt er een belangrijke vraag op: kiezen we voor flesvoeding (FV) of voor borstvoeding (BV). In dit thema licht ik de flesvoeding wat beter toe.

De keuze voor FV of BV moet volledig vrij zijn. Daarbij kan je een lijstje maken met de voor- en nadelen van BV en FV. In dat lijstje van de voordelen, kan je o.a deze gegevens plaatsen:

 • flesvoeding kan ook door iemand anders gegeven worden: door de vader, door de verpleegkundige,...
 • het is dikwijls een stuk praktischer voor mama's die uit werken gaan
 • het is minder uitputtend voor de moeder
 • je weet altijd exact hoeveel je baby gedroken heeft
 • de moeder heeft meer vrijheid
 • de vader vind FV ook soms leuker dan BV: hij is meer betrokken bij het gebeuren en de baby heeft een minder lichamelijk contact met de moeder: sommige vaders vinden dat aangenamer

Het is nog altijd zo dat BV het beste geschikt is voor kinderen, beter nog dan FV maar tergelijke tijd is het ook zo dat de kwaliteit van de FV al erg hoogstaand is en nog steeds verbetert. Moeders die BV geven, zullen na een aantal maanden extra voedingsstoffen moeten toedienen bij de baby, terwijl die bij de flesvoeding al toegevoegd zijn. Neen, je hoeft je schuldig of verveeld voelen omdat je voor FV kiest. Men beweert soms dat kinderen die FV krijgen een minder intense band beleven met hun moeder dan BV-kinderen maar dat is niet zo. Voor het geven van de fles heb je ook oogcontact, houd je de baby ook tegen je lichaam, voelt de baby zich ook geknuffeld...

Net zoals een kind dat BV krijgt, moet ook een kind dat FV krijgt worden gevoed wanneer hij/zij er om vraagt en duurt de voedingstijd ook zo'n vijftien tot twintig minuten. Bij borstvoeding past het moederlichaam zich aan de hoeveelheid melk die de baby vraagt en nodig heeft. Bij flesvoeding dienen we dat zelf te weten:

 • de eerste dagen heeft een baby ongeveer 65 tot 70ml nodig, en dit 6 tot 8 keer per dag. Daarin zit dan 60ml water en 2 afgestreken maatschepjes melkpoeder
 • Rond 10 dagen heeft het kindje al 100ml melk nodig, en dat 6 tot 7 keer. Daarin zit dan 90ml water en 3 afgestreken maatschepjes melkpoeder.
 • Rond 14 tot 21 dagen heeft het kindje 135ml melk nodig, en dat 6 keer per dag. Daarin zit dan 120 ml water en 4 afgestreken maatschepjes melkpoeder.
 • Rond 1 à 2 maand heeft het kindje 150ml melk nodig, en dat 6 keer per dag. Daarin zit dan 135 ml water en 4,5 afgestreken maatschepjes melkpoeder.
 • Rond 2 à 4 maand heeft het kindje om en bij de 170 ml melk nodig, en dat 5 keer per dag. Daarin zit dan 150 ml water en 5 afgestreken maatschepjes melkpoeder.
 • Rond 4 tot 5 maand heeft het kindje 200ml melk nodig, en dat 4 keer per dag. Daarin zit dan 180 ml water en 6 afgestreken maatschepjes melkpoeder. Inmiddels start men ook met groentenpap of fruitpap.
 • Rond 5 à 6 maand heeft het kindje 235ml melk nodig, en dat 3 keer per dag. Daarin zit dan 210 ml water en 7 afgestreken maatschepjes melkpoeder. Inmiddels is het fruit en groenenpapje al goed op gang gekomen en dat mag je elk 1x per dag geven
 • Vanaf 6 maand is vaste voeding erg belangrijk geworden omdat de baby niet meer voldoende voedingsstoffen kan halen uit de melk, zoals hij/zij die nodig heeft. Maar dat wil niet zeggen dat de melkvoeding volledig achterwege gelaten mag worden: het kind dient er nog altijd ongeveer een halve liter per dag van te drinken.

Interssant om weten is de manier waarop we een flesje klaarmaken. Lees zowiezo steeds de verpakking van de flesvoeding én van het water. Het best gebruik je flessenwater waarop specifiek vermeld staat dat het mag gebruikt worden voor flesvoeding. "Hier" kan je zo'n soort water terugvinden. Voor je start, is het absluut belangrijk dat je weet dat hygiëne van crusiaal belang is. Was dus je handen voor je begint en zorg dat je steriel materiaal gebruikt. Doe dan het water in de fles (hou rekening met de aanwijzingen op de verpakking van de melkvoeding) en verwarm dit tot 37°C. Doe daarna het aantal afgestreken maatschepjes in het flesje. Het aantal werd op de verpakking meegedeeld. Let er ook op dat de schepjes afgestreken zijn: opgehoopte schepjes doen zowiezo nooit goed. Draai nu de fles dicht en rol die tussen de handen. Plaats als laatste de speen op de fles. Net voor je het flesje geeft, dien je zowiezo te controleren of  melk niet te warm heeft door een paar druppeltjes melk op de binnnkant van je pols te laten vallen. Voelt de melk te warm aan, dan wacht je nog eventjes. Blaas niet in het flesje om het af te koelen, want dan blaas je er alleen maar bacteriën in.  

Onthou wel dat zuigen niet altijd een teken is dat het kind honger heeft. Zuigen heeft ook een sussend effect voor kinderen. Ze leren er bovendien ook hun eigen lichaam mee kennen. Wie van borstvoeding overgestapt is naar flesvoeding kan in het begin wel wat moeilijkheden ondervinden in de overgang van het ene naar het andere, maar dat is gelukkig tijdelijk. Hoe dan ook, moet je steeds een deskundige raadplegen alvorens je van BV naar FV overstapt of omgekeerd. Van FV naar BV overstappen is nog moeilijker want voor het drinken van FV hoeft het kind minder inspanning te doen dan bij het drinken van BV.

Voor het gemak van werken krijg je ook nog een soort van een schema:

 • fruitpap, begin je vanaf 4 maand
 • groentenpap, begin je vanaf 4 à 5 maand (zonder nitraten)
 • groentenpap, begin je vanaf 6 à 7 maand (met nitraten)
 • wit brood, begin je vanaf 7 à 8 maand
 • bruin brood, begin je vanaf 8 à 9 maand
 • aardappelen, begin je vanaf 5 maand
 • volle melk, begin je vanaf 7 à 8  maand
 • vlees, vis en eieren, begin je vanaf 7 maand

Wie FV geeft, moet weten dat er verschillende soorten flesvoeding zijn: zo is er de eersteleeftijdsmelk (tot 4 à 6 maand), de tweedeleeftijdsmelk (vanaf 6 maand tot ?)en de dieetvoedingen. Om te starten met een soort voeding, dien je te informeren bij een deskundige. Die zal samen met jou overlopen wat het best is voor je kind. Het is hoe dan ook absoluut af te raden om zonder deskundig advies te veranderen van type voeding.

17:16 Gepost door Kidsfun, in samenwerking met gezondheidshoekje.com in Voeding | Permalink | Commentaren (0) | Tags: borstvoeding |  Facebook |

09-09-08

Borstvoeding


Voedings-cursus

Borstvoeding

goofydrinkt

Al van voor de geboorte duikt er een belangrijke vraag op: kiezen we voor flesvoeding (FV) of voor borstvoeding (BV). In dit thema wil ik de borstvoeding uitgebreid aan bod laten komen.

Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding die je kan bieden aan je kind. Er zijn heel veel voordelen aan borstvoeding:

 • het is op elk ogenblik beschikbaar
 • het is op elk ogenblik op temperatuur
 • het is op elk ogenblik aangepast aan de behoefte van het kind, zowel qua hoeveelheid als samenstelling
 • het is rijk aan afweerstoffen
 • het stimuleert de tongspieren en lipspieren van het kind
 • het is goedkoper dan FV
 • het helpt je om sneller op je gewicht te komen
 • het helpt je om een intense band op te bouwen met je kind
 • het helpt te beschermen tegen allergieën
 • het is licht verteerbaar
 • de kans op osteoporose, eierstokkanker en borstkanker verminderd
 • ...

Hoe gaat dat nu in zijn werk, de borstvoeding? Het borstvoedingsproces begint al van bij de zwangerschap en dat kun je merken doordat je borsten zwaarder en voller worden. Bovendien veranderd ook de tepel: hij wordt roder en groter. Op dat ogenblik is je lichaam zich volop aan het klaar maken om na de geboorte BV te kunnen geven. De melk zelf wordt aangemaakt door invloed van hormonen. Zuigt de baby dan aan de borst, dan wordt het tepelhof geprikkeld en zullen de melkkliertjes melk produceren. Om een goede kwaliteit van melk te produceren is het best om er een gezonde en evenwichtige voeding op na te houden. Denk eens extra aan de voedingsdriehoek. Dat wil niet zeggen dat je ineens dubbele portie's moet gaan eten, maar het betekent wél dat je best van elk onderdeel van de voedingsdriehoek toch best een minimum opneemt. Moeders die er specifieke eetgewoontes op nahouden (voor het geloof vb, of vegetariërs, mensen die diëten etc), dienen contact op te nemen met de huisarts voor meer informatie.

mickeyeetappel

De aller eerste melk die vrij komt, is het colostrum. Die is geliger en anders van substantie dan gewone moedermelk. Dit colostrum is een speciale melk want hij bezit enorm veel voedingsstoffen en anti-stoffen. Een paar dagen na de geboorte zult u merken dat de samenstelling van de melk veranderd en daarmee zal ook meteen de samenstelling van de stoelgang veranderen. De eerste dagen na de geboorte zal de stoelgang (het meconium: de 1ste stoelgang) wat zwarter zijn en wat anders qua samenstelling. Een voedingsbeurt duurt bij BV meestal een kwartier tot twintig minuten. Natuurlijk is het best om rekening te houden met de signalen die je baby geeft: de ene baby is nu eenmaal een eerder gulzige drinker, terwijl de andere een trage drinker is. Je kunt ook zelf kiezen hoe lang je borstvoeding wil blijven geven. Hou er wel rekening mee dat het kind na zes maand niet meer voldoende heeft met de BV alleen. Het kind heeft extra voedingsstoffen nodig (zoals ijzer) die alleen kunnen opgenomen worden via de vaste voeding die nu stilletjes aan opgestart worden.

Borstvoeding geven kan een fantastisch gevoel geven: het is een intense band die je bouwt met je kind. Maar tergelijke tijd zijn sommige vrouwen heel erg onzeker over het geven van borstvoeding: wat als het niet lukt, wat als ik te weinig melk geef, zijn mijn borsten eigenlijk wel groot genoeg?... Zoveel vragen die voor wat ongerustheid kunnen zorgen en dat is spijtig want de emotie's die de moeder meemaakt, hebben een invloed op de melkproductie. Een vrouw die gestresseerd is of vermoeid bijvoorbeeld, zal meer moeilijkheden ondervinden bij het geven van de BV. Het is dus uiterst belangrijk dat de moeder ontspannen is én uitgerust. Je borsten masseren kan je daarbij helpen, ook gezinshulp kan je van de gezinslasten voorlopig af helpen, slapen, rusten, relaxen enzovoort. Er zijn heel veel mogelijkheden om je te helpen. Wat ook een erg goede tip is, is het wassen van  je borsten. Het wassen doe je best zonder zeep en door hen zachtjes te behandelen. Dat is het beste voor je huid en tepel.

Eén van de meest voorkomende vragen die moeders hebben is de vraag of ze wel genoeg melk hebben. Erg belangrijk hierin is te weten dat de grootte van je borsten geen invloed heeft op de hoeveelheid melk die je aanmaakt. De aanmaak van melk heeft immers alleen maar te maken met de kwestie "vraag en aanbod". Hoe groter de vraag van het kind om melk, hoe meer melk de borst gaat produceren. Maak je je toch zorgen over de hoeveelheid melk die je produceert, dan is de enige goede manier om daar achter te komen, te letten op de baby. Groeit de baby normaal, heeft hij genoeg plas-en stoelgangluiers... dan is er niets aan de hand. Maak je je toch nog zorgen, dan neem je best even contact op met een deskundige. Je kunt zien aan de baby dat hij/zij honger heeft doordat hij vuistjes maakt en de vuistjes naar zijn mondje brengt. Hij zal ook erg attent rondkijken.

minimetaardbei

Indien je dat wenst, kan je ook moedermelk afkolven. Het beste is om te gaan afkolven, net voor je de melk wil gaan gebruiken. Je kunt op verschillende manier afkolven: met de hand, met knijpkolven,  en met elektrische kolven.

21:12 Gepost door Kidsfun, in samenwerking met gezondheidshoekje.com in Voeding | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voeding, borstvoeding |  Facebook |

Baby & kindervoeding

Voedings-cursus

Baby & kindervoeding

daisydrinkt

De voeding is net als het badje een zéér intiem moment, vooral gedurende de eerste maanden... Op peuter-en kleuterleeftijd dan weer iets minder...

Ik denk dat, als je aan babyvoeding denkt, direct een paar flesjes ziet staan of een mama die de borst geeft aan haar jonge kind. Tja, dat is inderdaad dé babyvoeding:

 • borstvoeding
  • voordelen
   • altijd op temperatuur
   • altijd de juiste voedingsstoffen
   • altijd bij de hand
  • nadelen
   • mama krijgt er gemakkelijk kloofjes en ontstoken tepels van
   • papa kan het kindje niet te drinken geven
   • borstvoeding kan lichamelijk uitputtend zijn
 • flesvoeding
  • voordelen
   • papa kan ook het kindje voeden
   • het is dikwijls praktischer vb voor mama's die uit werken gaan
   • het is niet zo uitputtend voor de mama
  • nadelen
   • het vraagt meer werk
   • flesvoeding is duur
   • flesvoeding past zich niet automatisch aan als moeders melk qua voedingsstoffen

De keuze tot het gebruik van borstvoeding of flesvoeding moet een keuze zijn die voornamelijk de moeder maakt. Zij zal immers het meest het kindje voeden. Een vrouw die zich geforceerd voelt om borstvoeding te geven, kan problemen krijgen met de melkproductie.

minimetlolly

Laat ons misschien eerst beginnen met het bespreken van de borstvoeding. Een kind drinkt de melk door met zijn mondje het tepelhof te masseren. Door die houding komt de melk vrij. Wanneer het kindje laatst van de linker borst gedronken heeft, dan begint de moeder de volgende keer opnieuw met de linker borst aan te bieden. Nu, er zijn weliswaar ook gevallen waarin gebruik van borstvoeding kan volledig afgeraden worden zoals bij vrouwen die alcohol en drugs gebruiken, bij gebruik van bepaalde medicijnen, bij bepaalde ziekten van moeder en/of kind... Raadpleeg bij je keuze steeds je (vrouwen)arts. Roken is - zoals iedereen weet - niet gezond tijdens de zwangerschap noch na de geboorte. Het is schadelijk voor de moeder én voor de baby. De giftige stoffen komen zowiezo in de moedermelk terecht en bovendien neemt de melkproductie af, bij het roken. Wie bovendien rookt in de nabijheid van de baby, verhoogt de kans op allergieën, irritatie's aan de luchtwegen etc. Het is wel goed om in acht te houden dat moedermelk altijd de juiste samenstelling heeft. De melk past zich aan in de loop der tijd van de borstvoeding. Ook kindjes die vroegtijdig zijn geboren, zullen een andere melk krijgen dan kinderen die op tijd of na tijd zijn geboren. Ook de melk die het kindje 's ochtends krijgt is anders van samenstelling dan de avondmelk. Je kunt ook merken dat de eerste melk  (colostrum) die een moeder produceert een speciaal soort voeding is: hij bevat antistoffen die de baby beschermen tegen mogelijke ziekte. Bovendien zit er in de colostrum weinig vet noch suikers: dat maakt hem licht verteerbaar. Die colostrum zal volledig anders zijn na een viertal dagen: dan hebben we de "rijpe moedermelk". Borstvoeding is een kwestie van vraag-aanbod. Bij een kindje dat veel drinkt, zal het moederlichaam automatisch meer melk produceren: dat is direct een antwoord op de vraag of je altijd genoeg melk hebt. Je legt je kindje zo vaak aan als er vraag is. Een andere veel gehoorde vraag is of je het kindje "moet" om de x aantal tijd aanleggen. Vroeger deed men de borstvoeding inderdaad op die manier: men dacht dat, als het kindje niet om de  2 uur aan de borst werd gelegd, het kindje ziek zou worden en sterven (die bedenking werd dan nog gestaafd doordat men in die tijd veel kindersterfte had). Er was dus geen enkele moeder die het in haar hoofd haalde om het kindje op een andere manier te voeden. Uiteindelijk (na jaren) is gebleken dat een kind er geen behoefte aan heeft om elk x aantal uur aan de borst gelegd te worden. Een baby die honger heeft, zal het laten merken door te huilen, of naar de tepel te neigen: dat doet de baby puur instinctief. Wanneer de vrouw op termijn opnieuw wil gaan werken, betekent dat niet dat zij verplicht is om te stoppen met de borstvoeding. Zij kan even goed de melk afkolven a.d.h.v een afkolfaparaatje. Dat heeft hetzelfde principe als het gewone drinken van een baby, hoewel sommige vrouwen toch klagen van pijn wanneer zij een afkolfaparaatje gebruiken. Natuurlijk staat er op afgekolfde moedermelk (net zoals bij flesvoeding) ook een bewaartermijn op het flesje: op kamertemperatuur kun je het 5 tot 6 uur bewaren.


donaldblijmetzijnappel

Om over te stappen naar de flesvoeding... Er zijn verschillende soorten flesvoedingen. In het begin geeft men de eersteleeftijdsmelk die anders is van samenstelling dan de tweedeleeftijdsmelk. De tweedeleeftijdsmelk wordt aangeboden aan kinderen ouder dan 4 maand. Je kunt die voeding bij de apotheek verkrijgen en soms ook in de winkel. Het spreekt vanzelf, als je kiest voor flesvoeding, je best goed uitkijkt wát je precies koopt. Je weet wel dat je flesjes nodig hebt (zie ook "veiligheid" op deze blog voor meer info over veilige flesjes en spenen), speentjes, een flessenborstel, flessenwater (kijk op het etiket of het type water naar je keuze wel bruikbaar is voor flesvoeding), zuigelingenvoeding en eventueel ook een flesverwarmer. Welke soorten je kiest is dan ook weer een vrije keuze: glas of plastic. Over speentjes is men het dan weer roerend eens: siliconen en rubber spenen zijn de beste. Het kan wel gebeuren, als je met een goede speen thuis komt, dat je baby er toch moeite mee ondervind. Het zoeken naar een "goede" speen voor je baby kan een beetje sukkelen zijn in het begin.Weet ook dat een speentje niet altijd blijft meegaan: je vervangt het speentje van zodra het enige slijtage aantoont. Als je voor de eerste keer flesvoeding klaarmaakt, kan dat nogal onwennig zijn. Maar troost je uiteindelijk is flesvoeding maken absoluut niet moeilijk: je doet gewoon wat op de verpakking staat! Neem wel het magische sleutelwoord van de flesvoeding mee in elke stap die je onderneemt: "hygiëne"! Genoeg gezegd: je wil eraan beginnen. Hoe doe je dat? Wel, je neemt een gesterilliseerde fles (hygiëne), je doet daar het flessenwater in (zoals het op de verpakking staat), je verwarmt de fles tot +/-38°C (lees de verpakking), je voegt het aantal maatschepjes toe (zoals op de verpakking staat) met het schepje dat in de verpakking zat van de melkpoeder (hygiëne). Vergeet niet dat de schepjes die je neemt altijd afgestreken moeten zijn (niet met je handen: hygiëne) met de achterkant van een proper mes! Is het geheel klaar, dan kan je de gesterilliseerde dop (hygiëne) erop doen en de fles rollen tussen je twee handen. Schudden is niet aangeraden omdat de poeder daardoor in het dopje kan plakken: gevolg is dan een verplakt dopje en een knoeiboel om die te reinigen. Ben je klaar met alles, dan doe je het gesterilliseerd speentje erop (hygiëne), test je nog eens de warmte van de melk na (aan de binnenkant van de pols doe je een druppeltje) en dan mag je die aan de baby geven. En zoals algemeen bekend: na de maaltijd moet een boertje volgen (zoniet is de kans op buikkrampen groot). Een boertje kan de baby maken door recht te zitten (houd zeker een slabbetje bij de hand!!) Maak nooit melk op voorhand klaar voor een ganse dag! Vooral met flesvoeding dient men uiterst voorzichtig te zijn: bacteriën vinden het zálig om een ganse dag te kunnen kweken in flesvoeding. Hoe je dagplanning er ook uitziet, zorg er steeds voor dat de flesvoeding net voor de voeding kan worden klaargemaakt. Ook de restjes van de vorige keer mogen in geen geval terug gebruikt worden. Ben je klaar met de voeding, dan spoel je direct de restjes uit de fles of reinig de fles grondig. Steriliseren doe je best net voor de voeding. Goed om weten is dat een baby tot de leeftijd van zes maand geen extra vocht nodig heeft. Vanaf 6 maand begin de baby stilletjes aan vaste voeding te gebruiken en dan kan extra vocht wel welkom zijn.

mickeyblijmetijsjeinzijnvorm

De vaste voeding is de derde en laatste stap naar het leren eten. Bij elk kind dat vaste voeding leert kennen, gebeurt dat op z'n eigen tempo en eigen manier. Het beste is om in het begin de voeding werkelijk tot pap te maken. In het begin kan je daar extra water bijdoen, wat je geleidelijk aan afbouwd. Is het kindje daar goed mee weg, dan begin je met kleine brokjes. Gaat ook dat gemakkelijk, begin dan de voeding te prakken. Tot slot zal je het prakken achterwege kunnen laten. Besef dat het leren eten een knoeiboel kan worden. Daarvoor zijn er 2 gouden regels: zorg dat het eten gestructureerd verloopt (vb: Saartje eet elke avond, samen met mama en papa aan tafel wanneer papa thuisgekomen is van zijn werk en zich gewassen heeft). Zorg ook voor een aangename omgeving: zou je zelf ook niet liever een bordje kiezen in de vorm van een gezichtje? Lust je kleine iets niet, verwerk het dan vb in puree.Ook wanneer je peuter in de koppigheidsfase zit, kan het tafelen een moment zijn waar je echt van af ziet. Een machtsstrijd is nooit optimaal: niet voor het eetmoment zelf, noch voor de relatie tussen ouders en kind.

20:25 Gepost door Kidsfun, in samenwerking met gezondheidshoekje.com in Voeding | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voeding |  Facebook |