07-08-08

Zindelijkheid

Zindelijkheids-cursus

Zindelijk worden

mickeykruipt

Een baby heeft in het eerste jaar van z'n leven geen enkele invloed op zijn plasgedrag: het plassen gebeurt ook aan de hand van reflexen, net zoals vb het drinken.Wanneer het kind stoelgang maakt, kun je werkelijk hem zien "persen".

Na dat jaar begint het kind steeds meer vat te hebben op z'n blaas en darmen. Stap voor stap begint hij de signalen te herkennen die wijzen op de drang om naar het toilet te gaan.

Na verloop van tijd zal je misschien willen beginnen met de zindelijkheidstraining. Maar om goede slaagkansen te creeëren moet je toch wel zeker zijn dat je kind er klaar voor is: zowel het lichaam moet er klaar voor zijn (voldoende controle over de sluitspieren, je kind moet de link kunnen leggen tussen het voelen van de drang om naar het toilet te gaan en het werkelijk gaan naar het toilet etc), maar het kind zelf ook. Stel dat het kind nog absoluut geen enkele interesse heeft in het potje, dan zijn de slaagkansen niet erg groot. Je kunt zowiezo wel de interesse van je kind wekken door samen een potje te kopen of een verhaaltje te vertellen over een kindje dat voor het eerst op het potje gaat. Een duidelijk signaal dat het kind klaar is voor de zindelijkheidstraining, is dat het kind zelf komt duidelijk maken dat hij een natte luier heeft of een vieze broek. Het kind kan dat op verschillende manieren duidelijk maken: door te zeggen dat z'n broek vuil is, maar ook door naar z'n vuile broek te wijzen of... Het is uiteraard ook zo dat je kind zelf moet willen zindelijk worden. Het nadeel van de zindelijkheidsperiode is dat die net valt binnen de leeftijd waarin een kind in zijn nee-fase zit.

Een kind kan je zindelijkheid aanleren door hem regelmatig op het potje te zeten voor een maximum van +/- 7min. Op die manier heeft het kind zich op het gemak op het potje kunnen zetten, en kan er iets gebeuren.

Belangrijk is, dat een kind op een correcte manier op het potje zit. Het kind moet werkelijk 'zitten' op het potje en niet half hangen. Op die manier kunnen de darmen zich niet ontspannen en kan het kind krampen krijgen in zijn zitvlak) Lukt het je kindje om "iets" te doen op het potje (hoe klein ook), laat dan je kind weten dat je trots op hem bent. Dat zal hem stimuleren om de volgende keer opnieuw werk te maken van de beheersing van "dat" gevoel. Zit je kindje op het potje, maar gebeurt er niets, ach ja dan is dat zo. Ga je kind niet straffen of pushen want dat heeft alleen een averechts effect: een gepushed kind voelt zich gespannen en kan last krijgen van constipatie. "Het potje" moet een ontspannend moment zijn: je kunt dit behelpen door een boekje te geven of een popje terwijl hij op het toilet zit. Zorg er in het begin voor dat je kind jou kan zien als hij op het potje zit: dan voelt hij zich niet alleen en is de kans op slagen ook groter. Voor het gemak van werken (van jou en het kind) doe je het kindje best een broekje aan dat gemakkelijk aan en af te doen is: als hij er ook in slaagt om zelf z'n broekje af te doen en naar het toiletje te gaan is dat dubbel zo leuk voor hem en voor jou!

21:34 Gepost door Kidsfun, in samenwerking met gezondheidshoekje.com in Verzorging | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zindelijkheid, zindelijkheidstraining |  Facebook |

05-08-08

Tand verzorging


Verzorgings-cursus

De tandverzorging

goofyhaaltfopspeenuitmond

Voor de tandjes uitgekomen zijn, kan je als ouder toch al iets ondernemen om voor gezond tandvlees te zorgen. Dat kan je doen door met een doekje zacht tegen het tandvlees te wrijven. Op die manier masseer je het tandvlees wat voor een aangenaam gevoel zorgt en eveneens het tandvlees stimuleert voor de doorbraak ervan. Wanneer de tandjes doorbreken kan dat zorgen voor een huilerige baby. Koorts zou in principe niet mogen voorkomen bij het doorbreken van het melkgebit. Hoofdpijn, daarentegen wel. Om de pijn wat te verzachten is een bijtring een goede oplossing. Er zijn speciale bijtringen in de handel die een koud gevoel hebben: dat kan ook pijnverzachtend zijn voor de baby. Een fopspeen is geen goede oplossing, suiker aan het tandvlees wrijven ook niet.

Rond de leeftijd van 5-6 maanden (het ene kind is al wat vroeger dan het andere) doet het melkgebit volop zijn intrede. In totaal zullen er twintig tandjes doorbreken. Die tandjes moeten van meet af aan ook al worden gepoetst (a.d.h.v een kindertandenborstel en kindertandpasta): in het begin kan je kind zoiets helemaal niet zelfstandig. De beste (en leukste methode) is om je kind zelf te laten proberen, terwijl je toekijkt. Terwijl hij kunstjes aan het maken is met de tandenborstel kan jij 'm voortonen hoe het eigenlijk moet. Door de gekke bekken die mama maakt, ervaart hij ook plezier in het tandenpoetsen en tergelijke tijd leert hij de juiste manier van tandenpoetsen. Als je kleine het zelf geprobeert heeft om de tandjes te poetsen, dan is het de bedoeling dat je als ouder zelf nog eens de tanden zelf poetst terwijl je kleintje kan meekijken in de spiegel. Fun gegarandeerd! Hoe dan ook, tandenpoetsen mag geen sleur worden want op die manier kan het tanden poetsen een machtsstrijd worden of iets waar je kind erg tegenop ziet. Om het aangenaam te maken (en houden) kun je samen met je kind een tandenborstel kopen. Eentje met felle kleurtjes (een muziekje en/of een lichtje) spreekt zeker tot de verbeelding. Om het nog plezanter te maken kan je een verhaaltje erbij verzinnen zoals het verhaaltje van de tandenfee. Bij de eerste tandjes mag je gerust al je kind meenemen naar de tandarts, al is het in het begin  maar om eens kennis te maken met de tandarts en te zien welke gekke dingen hij allemaal gebruikt.

Daarna, rond de leeftijd van 10 jaar zullen de melktanden automatisch uitvallen en vervangen worden door de blijvende tanden.Dat kan voor komische foto's zorgen op het communiefeest. Die tanden dienen vanzelfsprekend ook goed te worden onderhouden.

21:37 Gepost door Kidsfun, in samenwerking met gezondheidshoekje.com in Verzorging | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tandenpoetsen, melkgebit |  Facebook |

Baby & kinderkledij

Verzorgings-cursus

Baby & kinderkledij

donalddoeteenstrikom

Wie een winkel voor babyspullen binnenkomt, zal zowiezo geneigd zijn om eens te gaan kijken naar de o-zo-schattige babykleertjes. Toch hebben jonge ouders dikwijls vragen over de kledij en het kleden van de baby.

Er zijn zóveel mooie kinderkleertjes te vinden in handel, je zou haast niet meer weten wat eerst gekozen. Maar blijf realistisch want wat is er het beste: je kind die zich goed voelt in zijn kledij of een mooi popje die ongemakkelijk in zijn kleertjes zit en niet durft te bewegen om haar rokje niet vuil te maken? Bovendien hoeft alle kledij die je aankoopt voor je kleine niet nieuw te zijn: ga maar eens kijken op het internet naar tweedehands kledij... je zult er hopen vinden! Je kunt ook kledij doorgeven naar je nichtje vb.

Wil je kleertjes kopen voor de baby, dan moet je weten dat het hoofdje van de baby een serieus deel inneemt van het lichaam. Dat zorgt ervoor dat kleertjes die open gaan ter hoogte van één van de schouders wel erg handig zijn om aan en uit te doen. Bovendien kan de baby die sluiting ook niet eigenhandig openen. Voor het comfort van het verluieren kan je best lijfjes (ook wel rompertjes genoemd) gebruiken die tussen de beentjes van de baby open en dicht kunnen gemaakt worden. Drukknopen zijn hiervoor het beste: die zijn gemakkelijk te hanteren en kunnen de baby geen pijn doen. Bovendien krijgt de baby die zelf ook niet open. Voor de broek kies je het best voor een elastiek. Het beste textiel voor baby's (en oudere kinderen) is katoen: katoen is een ademende stof en kan vocht absorberen. Zorg ervoor dat de babykledij niet te veel externe versieringen heeft want die kunnen de baby pijn doen of hij kan erin verstrikt geraken. Het aantrekken van babykledij kan in het begin wat zoeken zijn, maar je went eraan. Voor het gemak van werken, zorg je er best voor dat de kleertjes openrolt. Stop ook altijd eerst de handjes in de mauwen vooraleer je de kledij over het hoofdje trekt. Ook de broek kan je door de oproltechniek aantrekken. Dat is voor de baby een stuk aangenamer want hij hoeft niet met zijn hoofdje door de volledige lengte van het bovenstukje. Ga je de babykledij aankopen, kies dan voor een zestal lijfjes (rompertjes) en wat gemakkelijke kledij. Die kledij kan gewoon een rokje met truitje zijn of een broekje met een truitje maar je kunt ook kiezen voor kruippakjes. Wat je ook kiest: blijf realistisch... Een kindje dat geboren werd middenin de winter heeft meer warme kleertjes nodig dan een baby die geboren werd in de zomer. Wees je er ook van bewust dat pasgeborenen het moeilijk hebben om hun eigen lichaamstemperatuur aan te houden, dus in de eerste dagen is het niet mis om je baby iets lekker warm aan te trekken. Wanneer je baby het té warm krijgt, dan zul je het merken aan de baby zelf. Je hoeft nou ook niet de baby helemaal te gaan inpakken: dat zal een omgekeerd effect hebben want door de baby helemaal te gaan inpakken voelt de baby zich beperkt in zijn bewegingsvrijheid en dat kan zorgen voor een huilbui. Blijf ook realistisch wat betreft schoentjes: een baby die nog niet kan lopen heeft niets aan schoentjes of slofjes. Het ziet er misschien leuk uit maar het is absoluut af te raden. Schoentjes zijn alleen voor kinderen die al kunnen wandelen interessant!

Peuter-en kleuterkledij zijn al even leuk om te open als babykledij. Rond deze leeftijd begint je kleine al zelf te experimenteren met de sluitingen en dat is handig om kledij te gaan kiezen in de winkel. Bovendien leert je kleine rond deze periode ook de kunst van de zindelijkheid... En met harde knoop van de spijkerbroek is hij dan zeker niet geholpen. De kledij moet wel degelijk in teken van het kind staan: in teken van zijn ontwikkeling, comfort, veiligheid... Je kind moet nog altijd zijn bewegingsvrijheid kunnen hebben in zijn kledij. Ook nu is de beste textiel voor je kleine nog steeds katoen. Bij deze leeftijd kan je wel al eens een accesoire toestaan aan de kledij zoals een bloemetje op de muts maar denk er nog altijd aan dat het een kind is: aan een siersjaal heeft je kind niets dan last. Wat wel een zeer goed idee is, is kledij kiezen die opvalt door zijn kleur vb. Stel dat je met je kleine gaat wandelen en je ziet 'm niet meteen, dan kan een flashy truitje wel een handig instrument zijn. Het aandoen van de kledij doe je net zoals bij een baby: aan de hand van het oprollen van de kledij. Je zult merken dat de kleine nu ook al zelf eens wat wil helpen met het aantrekken van zijn kleertjes. Laat hem daar maar eens mee experimenteren: moedig zijn pogingen aan. De ontwikkeling van de zelfstandigheid ligt dan voor 'm open. Maar heb je een peuter die van aankleden een machtsstrijd wil maken: laat hem dan 's morgens tussen een aantal setjes kiezen. De vrijheid in keuze zal het kind zowiezo een goed gevoel geven. Wil je na het lezen van deze blog direct naar de winkel rennen?! Neem dan je kindje mee want kledij aankopen zonder je kleine mee te doen kan voor een flinke ontgoocheling zorgen als je thuis komt. Schoentjes kopen kan je nu ook al doen, tenminste vanaf het moment dat je kleine kan lopen. De schoentjes moeten natuurlijk stevig zijn en een antslipzool hebben. De beste schoentjes bestaan uit ademende stoffen die bovendien ook gemakkelijk te reinigen zijn.

donaldzethoedop

20:26 Gepost door Kidsfun, in samenwerking met gezondheidshoekje.com in Verzorging | Permalink | Commentaren (0) | Tags: faq, kledij, aankleden |  Facebook |

04-08-08

Verluier moment

Verzorgingscursus

Verluieren

 

mickeykruipt

Mogelijks is dit één van de momenten waar je het minst naar uitkeek sinds je zwangerschap: de verluiermomenten. Ik denk dat elke realistische ouder zal toegeven dat het inderdaad niet altijd zo'n pretje is: en dat pretje hangt af van veel! Denk maar aan de voeding, ziekte,...

Misschien is het handig als ik eerst even met jou ga kijken welke soorten luiers er bestaan. De groep kun je gemakkelijk in 2 splitsen: wegwerpluiers en katoenluiers. Elk heeft z'n voordelen én z'n nadelen:

 • Katoenluiers
  • voordelen
   • herbruikbaar
   • ze zitten comfortabel
   • kosten een pak minder
   • zijn meestal van katoenstof gemaakt: ideaal voor gevoelige huid
  • nadelen
   • niet erg aangenaam om proper te maken
   • je moet ze telkens wassen
 • Wegwerpluiers
  • voordelen
   • je hoeft ze niet te wassen
   • ze zijn gemakkelijk te verkrijgen
   • je kunt ze direct weggooien na gebruik
  • nadelen
   • niet milieubewust
   • hogere prijs dan herbruikbare luiers

Laat ons voorstellen dat we een luier hebben die alleen nat is. Je kunt merken dat de luier verzadigd is omdat hij warm aanvoelt van buiten, hij zwaar aanvoelt en omdat het indicatorlijntje (die de meeste luiers de dag van vandaag hebben) verkleurd is. Ben je toch niet erg zeker, dan kan het geen kwaad om langs de rand even te kijken... Als de luier verzadigd is, kunnen we beginnen met het de materialen bijeen te brengen: babydoekjes (of washandje met zachte! zeep), een verse luier, een verzorgingskussen, een afvalemmer, een billetjeszalf en een speelgoedje (dat laatste kan ik veel gevallen érg belangrijk zijn). Net zoals bij het geven van een babybadje (zie "baby-badje cursus op deze blog) zorg je er zowiezo voor dat de materialen binnen handbereik liggen. Hoe ga je nu te werk? Wel, begin misschien met het speelgoedje aan het kind te geven (laat hij/zij dat speelgoedje vallen... laat het dan liggen: het belangrijkste is dat je de baby vast én in het oog hebt!). Maak de onderkledij los (terwijl het kindje rechtstaat of de baby neer ligt). Doe de voorkant van de luier los en duw die voorkant voorzichtig tussen de beentjes door. Op die manier zorg je ervoor dat de baby niet langer in zijn eigen nat ligt. Gebruik een babydoekje om de voorkant van de baby proper te maken. Til de baby's stuit op in vorkgreep (aan de enkels til je met 1 stevige hand de onderrug van de baby op) en neem de luier er volledig van tussen uit. Terwijl je de baby zo vast hebt, kun je de achterkant van de baby proper maken én tergelijke tijd een verse luier klaarleggen. Leg de luier wel mooi open achteraan anders zit je straks in de knoei als je hem dicht moet doen. Heb je de luier netjes gelegd, steek de luier dan nu netjes tussen de beentjes en doe hem terug dicht. Controleer eventueel nog eens extra of dat de luier tussen de beentjes wel goed zit. Merk je tijdens het verluieren op dat de baby's billetjes rood zitten of er geïrriteerd uitzien, dan ga je best wat billetjeszalf aandoen. Verwittig desnoods iemand (de ouder, de huisarts...). Het is best om na het gebruik van het verzorgingskussen voor dergelijke handelingen, het kussen te ontsmetten.

Als we daarentegen een luier hebben die bevuild is, dan hebben we dezelfde materialen nodig en nemen we er best nog wat toiletpapier bij, een washandje en zachte zeep. Verder werken we op identiek dezelfde manier als bij het verluieren bij een natte luier. Let er wel op dat de billetjes volledig droog zijn vooraleer je de luier aandoet, zoniet riskeer je nog meer irritatie.

16:42 Gepost door Kidsfun, in samenwerking met gezondheidshoekje.com in Verzorging | Permalink | Commentaren (1) | Tags: faq, verluieren |  Facebook |

Baby in bad

Verzorgings-cursus

Babybad

mickeymetschuiminbad

Als je aan veel ouders zou vragen wat hun "intiemste" moment is met hun baby, zullen velen daarvan "het badje" antwoorden. En er bestaat inderdaad geen twijfel, dat het badje één van de aangenaamste momenten is met de baby. Het is dus werkelijk een moment om naar uit te kijken. Maar tergelijke tijd heb je misschien wat angst: je baby is zo teer, wat als je hem verbrand? Wat als zijn ingezeepte, glibberige lijfje uit je handen laat glijden? Wat als baby uitglijd in bad?

Maak je geen zorgen, zo'n vaart zal het allemaal wel niet lopen als jij je gezond verstand erbij houdt. En hier wat interessante tips en weetjes om het badderen gemakkelijker, veiliger en comfortabeler te laten verlopen.

Super, je baby mag in bad. Je kunt al direct een keuze maken: wil je baby apart badderen of wil je liever dat baby met jou mee gaat in bad? Voor die laatste optie is het wel beter dat er nog een volwassene in de buurt is om veilig in-en uit bad te kunnen komen. Laat ons hier er vanuit gaan dat je baby een apart badje wilt geven...

goofykijktnaarzeepbellen

Baby's krijgen best hun badje 's morgens voor hun tienuurvoeding ofwel 's avonds wanneer je voldoende tijd hebt, voor hun avondmaaltijd. Tijd is een belangrijk aspect bij het geven van een babybadje: wie haastig omgaat met zijn kindje, zet zijn haastigheid over naar het kind waarop het kind zich verveeld voelt. Mogelijk gevolg: een huilpartijtje. Bovendien betekent 'tijd hebben' ook dat je je alleen bekommert om de kleine. De telefoon is van geen belang, de duurbel ook niet, de kookpot nog minder. Enkel jij en je baby! Laat je baby dus zeker geen ogenblik onbewaakt. Andere kleine kinderen kunnen niet dienen om tijdelijk baby in het oog te houden (Saartje van zes mag de baby niet bewaken terwijl mama snel de gsm gaat halen in de eetkamer). Bedenk dat tijd en aandacht twee van de mooiste kadootjes zijn die je een ander kan geven...

Ook de kamer moet aangenaam zijn. Een bad nemen in een kille kamer is voor niemand aangenaam. Zorg er daarom voor dat de temperatuur aangenaam is voor jezelf en voor de baby. Een badje geven in een kamer waar een raam openstaat is ook geen goed idee. Bovendien is het voor baby altijd super als er een speeltje in de buurt is.

Eerst en vooral moeten we de materialen klaarleggen natuurlijk: het badje zelf zet je op een goede werkhoogte: kwestie van zelf niet verkrampt te zijn na het geven van het badje. Als er geen antislip in het bad aanwezig is, kan dat die best zelf voorzien. Heb je niets bij de hand die kan zorgen voor antislip? Neem dan gewoon een sponshanddoek en leg die op de bodem van het badje, die zorgt ook al voor een iets vastere ondergrond. Wanneer je nog een babybadje moet aankopen dan let je er best op dat het badje geen scherpe hoeken heeft, zo egaal mogelijk is (geen splintertjes, bramen, gaatjes, gleufjes, accesoires...), uit stevig materiaal bestaat en gemakkelijk te onderhouden is.Vergeet de babyzeep niet: gebruik geen gewone zeep want die zijn meestal te "agressief" voor baby's tere droge huid. Babyshampoo kunt u ook gebruiken maar dat hoeft niet. Je kunt evengoed de haartjes van baby gewoon eventjes spoelen. Ook hier is gewone shampoo af te raden: shampoo gaat gemakkelijk in de oogjes van baby en is meestal ook nogal agressief voor baby's tere droge haartjes. Een washandje en een handdoek heb je zowiezo ook nodig, samen met een badthermometer.  Eventueel kunnen vochtige doekjes ook goed van pas komen. 
 Wie een badzitje heeft, kan het ook gebruiken maar dat hoeft niet. Badzitjes kunnen een vals gevoel van veiligheid geven, de ouderwetse manier van het zelf vasthouden van de baby is mijn inziens nog altijd de beste. Gemakkelijk is ook, dat je bij het badderen meteen ook eens kijkt of de nageltjes van baby moeten geknipt worden met een kindernagelschaartje. Na het badderen zijn de nageltjes week en gemakkelijk te knippen. Knip de nageltjes weliswaar nooit té kort, wat dat kan pijn doen! Als baby uit badje komt, is het handig dat er een verzorgingskussen klaar ligt met een bijhorende luier en verse kleertjes (of pyjama). Hoe dan ook, wat je er ook bij neemt, zorg er altijd voor dat de materialen die je gebruikt bij het badderen ALTIJD binnen handbereik zijn zónder dat je je hoeft te draaien, bukken, reiken etc. De materialen moeten werkelijk zo dicht mogelijk bij je staan. Kies je ervoor om babyolie te gebruiken, zet die dan ook klaar. Babyolie is niet verplicht: het is een vrije keus om dat te gebruiken. Het is wel erg goed voor baby's huid: het hydrateert de huid, maar kan er ook voor zorgen dat de babyhuid glibberig wordt. Wil je talkpoeder of billetjes-zalf gebruiken... leg die er maar bij !

donaldhiktzeep

Oké, we kunnen er aan beginnen. Alle materialen liggen klaar... de kamer is aangenaam... baby heeft nog niet gegeten... baby is al een tijdje wakker (niemand wordt graag in bad gedoopt als hij nog maar net wakker is...) Prima, we gaan badderen!

Uiteraard moet baby uitgekleed worden aan de verluiertafel. Eventueel wordt de stuit nog eens extra proper gemaakt. En ondertussen loopt het badje vol: best eerst met warm water en daarna met koud water. Het badje hoeft helemaal niet tot vijf centimeter onder de boord gevuld te zijn. Dat kan zelfs beangstigend overkomen voor de baby. Zorg  er zowiezo voor dat de kraan weggedraaid is van de baby: er kunnen lelijke ongevallen voorkomen met de kraan (die kan nog warm aanvoelen en die is redelijk hard als je hem tegen je hoofd krijgt). Alvorens de baby in het water kan, moet er nog gecontroleerd worden of de temperatuur wel goed is. Een badthermometer kan je hierbij helpen: 37°C is het best. Eventueel kan je ook nog eens dubbelchecken door met de elleboog eens in het water te voelen. Nu je baby er volledig klaar voor is, kan je hem zachtjes in het water laten zakken. Zorg er zowiezo voor dat je de baby stevig vast hebt (opgelet voor blauwe plekken). De beste manier om baby vast te houden in bad, is door met je arm achter het hoofdje te gaan en zo te reiken naar de oksel van het kindje.Op die manier ben je zeker dat je de baby goed vast hebt, en dat zijn hoofdje niet in het water zal techt komen. Jonge baby's hebben immers de reflex (in tegenstellig tot oudere kinderen en volwassenen) water in te slikken als ze onder water komen. Maak baby zachtjes nat. Het kan gebeuren dat de baby hierbij huilt maar dat is perfect normaal. Je kan hem al een stuk sussen door tegen de baby te praten of zingen. De stem van mama of papa kan zó verzachtend zijn! Als je hem/haar wat nat gemaakt hebt, kan je aan de hand van de babyzeep hem inwrijven. Natuurlijk ga je het gezichtje niet met zeep inwrijven. Niets is irriterender dan zeep in de ogen! Wil je de haartjes wassen (dat hoef je zeker niet elke keer te doen), dan kan je daarvoor het hoofdje zachtjes naar beneden laten leunen en met de hand (niet met een beker) nat maken en inzepen. Spoel daarna de baby met de hand af. De baby mag daarna nog eventjes in bad blijven zitten, en dat kan je aangenaam maken door een badeendje in het water te laten drijven. Fun voor 2! Nu je baby klaar is om uit bad te komen, heb je geluk want de handdoek heb je daarnet dichtbij gelegd! Die kan snel om baby gewikkeld worden zodanig dat hij het niet koud krijgt. Terwijl de baby net uit het warme water gekomen is, kan je direct kijken hoe het met de nageltjes is gesteld, of de oortjes wel proper zijn (reinig alleen de oorschelp, niet de gehoorgang: die reinigt zichzelf a.d.h.v oorsmeer), of het babyneusje wel proper is, of de navel er goed uitziet en of de intieme zone van de baby wel proper is. De navel mag je gerust met ontsmettingsalcohol (70gr) reinigen maar het is geen goed idee om tijdens het badderen de navel grondig te wassen of hem speciaal aan te raken met zeep. Het neusje kan je proper maken met een wattenstaafje: maar daarvoor blijf je natuurlijk wel zo ver mogelijk aan de buitenkant van het neusje. Als het neusje binnenin vuil is, zal het zichzelf reinigen. Zijn al die zaken gecontroleerd, dan mag baby alweer snel in de luiers... want luierzaken gaan soms erg snel! Controleer áltijd voor je de luier aandoet of dat de billetjes rood zitten of er geïrriteerd uitzien. Is dat wél het geval: dan doe je er best wat billetjes-zalf aan.Smeer geen halve tube op z'n stuitje, maar een kleine hoeveelheid! Hup hup luier om en nu maar in de kleertjes!

En als je er nou nog op let dat je de boel schoon achter laat, dan is iedereen tevreden...

donaldverstoptindoek

15:28 Gepost door Kidsfun, in samenwerking met gezondheidshoekje.com in Verzorging | Permalink | Commentaren (0) | Tags: badje |  Facebook |