09-09-08

Borstvoeding


Voedings-cursus

Borstvoeding

goofydrinkt

Al van voor de geboorte duikt er een belangrijke vraag op: kiezen we voor flesvoeding (FV) of voor borstvoeding (BV). In dit thema wil ik de borstvoeding uitgebreid aan bod laten komen.

Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding die je kan bieden aan je kind. Er zijn heel veel voordelen aan borstvoeding:

 • het is op elk ogenblik beschikbaar
 • het is op elk ogenblik op temperatuur
 • het is op elk ogenblik aangepast aan de behoefte van het kind, zowel qua hoeveelheid als samenstelling
 • het is rijk aan afweerstoffen
 • het stimuleert de tongspieren en lipspieren van het kind
 • het is goedkoper dan FV
 • het helpt je om sneller op je gewicht te komen
 • het helpt je om een intense band op te bouwen met je kind
 • het helpt te beschermen tegen allergieën
 • het is licht verteerbaar
 • de kans op osteoporose, eierstokkanker en borstkanker verminderd
 • ...

Hoe gaat dat nu in zijn werk, de borstvoeding? Het borstvoedingsproces begint al van bij de zwangerschap en dat kun je merken doordat je borsten zwaarder en voller worden. Bovendien veranderd ook de tepel: hij wordt roder en groter. Op dat ogenblik is je lichaam zich volop aan het klaar maken om na de geboorte BV te kunnen geven. De melk zelf wordt aangemaakt door invloed van hormonen. Zuigt de baby dan aan de borst, dan wordt het tepelhof geprikkeld en zullen de melkkliertjes melk produceren. Om een goede kwaliteit van melk te produceren is het best om er een gezonde en evenwichtige voeding op na te houden. Denk eens extra aan de voedingsdriehoek. Dat wil niet zeggen dat je ineens dubbele portie's moet gaan eten, maar het betekent wél dat je best van elk onderdeel van de voedingsdriehoek toch best een minimum opneemt. Moeders die er specifieke eetgewoontes op nahouden (voor het geloof vb, of vegetariërs, mensen die diëten etc), dienen contact op te nemen met de huisarts voor meer informatie.

mickeyeetappel

De aller eerste melk die vrij komt, is het colostrum. Die is geliger en anders van substantie dan gewone moedermelk. Dit colostrum is een speciale melk want hij bezit enorm veel voedingsstoffen en anti-stoffen. Een paar dagen na de geboorte zult u merken dat de samenstelling van de melk veranderd en daarmee zal ook meteen de samenstelling van de stoelgang veranderen. De eerste dagen na de geboorte zal de stoelgang (het meconium: de 1ste stoelgang) wat zwarter zijn en wat anders qua samenstelling. Een voedingsbeurt duurt bij BV meestal een kwartier tot twintig minuten. Natuurlijk is het best om rekening te houden met de signalen die je baby geeft: de ene baby is nu eenmaal een eerder gulzige drinker, terwijl de andere een trage drinker is. Je kunt ook zelf kiezen hoe lang je borstvoeding wil blijven geven. Hou er wel rekening mee dat het kind na zes maand niet meer voldoende heeft met de BV alleen. Het kind heeft extra voedingsstoffen nodig (zoals ijzer) die alleen kunnen opgenomen worden via de vaste voeding die nu stilletjes aan opgestart worden.

Borstvoeding geven kan een fantastisch gevoel geven: het is een intense band die je bouwt met je kind. Maar tergelijke tijd zijn sommige vrouwen heel erg onzeker over het geven van borstvoeding: wat als het niet lukt, wat als ik te weinig melk geef, zijn mijn borsten eigenlijk wel groot genoeg?... Zoveel vragen die voor wat ongerustheid kunnen zorgen en dat is spijtig want de emotie's die de moeder meemaakt, hebben een invloed op de melkproductie. Een vrouw die gestresseerd is of vermoeid bijvoorbeeld, zal meer moeilijkheden ondervinden bij het geven van de BV. Het is dus uiterst belangrijk dat de moeder ontspannen is én uitgerust. Je borsten masseren kan je daarbij helpen, ook gezinshulp kan je van de gezinslasten voorlopig af helpen, slapen, rusten, relaxen enzovoort. Er zijn heel veel mogelijkheden om je te helpen. Wat ook een erg goede tip is, is het wassen van  je borsten. Het wassen doe je best zonder zeep en door hen zachtjes te behandelen. Dat is het beste voor je huid en tepel.

Eén van de meest voorkomende vragen die moeders hebben is de vraag of ze wel genoeg melk hebben. Erg belangrijk hierin is te weten dat de grootte van je borsten geen invloed heeft op de hoeveelheid melk die je aanmaakt. De aanmaak van melk heeft immers alleen maar te maken met de kwestie "vraag en aanbod". Hoe groter de vraag van het kind om melk, hoe meer melk de borst gaat produceren. Maak je je toch zorgen over de hoeveelheid melk die je produceert, dan is de enige goede manier om daar achter te komen, te letten op de baby. Groeit de baby normaal, heeft hij genoeg plas-en stoelgangluiers... dan is er niets aan de hand. Maak je je toch nog zorgen, dan neem je best even contact op met een deskundige. Je kunt zien aan de baby dat hij/zij honger heeft doordat hij vuistjes maakt en de vuistjes naar zijn mondje brengt. Hij zal ook erg attent rondkijken.

minimetaardbei

Indien je dat wenst, kan je ook moedermelk afkolven. Het beste is om te gaan afkolven, net voor je de melk wil gaan gebruiken. Je kunt op verschillende manier afkolven: met de hand, met knijpkolven,  en met elektrische kolven.

21:12 Gepost door Kidsfun, in samenwerking met gezondheidshoekje.com in Voeding | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voeding, borstvoeding |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.