07-08-08

Zindelijkheid

Zindelijkheids-cursus

Zindelijk worden

mickeykruipt

Een baby heeft in het eerste jaar van z'n leven geen enkele invloed op zijn plasgedrag: het plassen gebeurt ook aan de hand van reflexen, net zoals vb het drinken.Wanneer het kind stoelgang maakt, kun je werkelijk hem zien "persen".

Na dat jaar begint het kind steeds meer vat te hebben op z'n blaas en darmen. Stap voor stap begint hij de signalen te herkennen die wijzen op de drang om naar het toilet te gaan.

Na verloop van tijd zal je misschien willen beginnen met de zindelijkheidstraining. Maar om goede slaagkansen te creeëren moet je toch wel zeker zijn dat je kind er klaar voor is: zowel het lichaam moet er klaar voor zijn (voldoende controle over de sluitspieren, je kind moet de link kunnen leggen tussen het voelen van de drang om naar het toilet te gaan en het werkelijk gaan naar het toilet etc), maar het kind zelf ook. Stel dat het kind nog absoluut geen enkele interesse heeft in het potje, dan zijn de slaagkansen niet erg groot. Je kunt zowiezo wel de interesse van je kind wekken door samen een potje te kopen of een verhaaltje te vertellen over een kindje dat voor het eerst op het potje gaat. Een duidelijk signaal dat het kind klaar is voor de zindelijkheidstraining, is dat het kind zelf komt duidelijk maken dat hij een natte luier heeft of een vieze broek. Het kind kan dat op verschillende manieren duidelijk maken: door te zeggen dat z'n broek vuil is, maar ook door naar z'n vuile broek te wijzen of... Het is uiteraard ook zo dat je kind zelf moet willen zindelijk worden. Het nadeel van de zindelijkheidsperiode is dat die net valt binnen de leeftijd waarin een kind in zijn nee-fase zit.

Een kind kan je zindelijkheid aanleren door hem regelmatig op het potje te zeten voor een maximum van +/- 7min. Op die manier heeft het kind zich op het gemak op het potje kunnen zetten, en kan er iets gebeuren.

Belangrijk is, dat een kind op een correcte manier op het potje zit. Het kind moet werkelijk 'zitten' op het potje en niet half hangen. Op die manier kunnen de darmen zich niet ontspannen en kan het kind krampen krijgen in zijn zitvlak) Lukt het je kindje om "iets" te doen op het potje (hoe klein ook), laat dan je kind weten dat je trots op hem bent. Dat zal hem stimuleren om de volgende keer opnieuw werk te maken van de beheersing van "dat" gevoel. Zit je kindje op het potje, maar gebeurt er niets, ach ja dan is dat zo. Ga je kind niet straffen of pushen want dat heeft alleen een averechts effect: een gepushed kind voelt zich gespannen en kan last krijgen van constipatie. "Het potje" moet een ontspannend moment zijn: je kunt dit behelpen door een boekje te geven of een popje terwijl hij op het toilet zit. Zorg er in het begin voor dat je kind jou kan zien als hij op het potje zit: dan voelt hij zich niet alleen en is de kans op slagen ook groter. Voor het gemak van werken (van jou en het kind) doe je het kindje best een broekje aan dat gemakkelijk aan en af te doen is: als hij er ook in slaagt om zelf z'n broekje af te doen en naar het toiletje te gaan is dat dubbel zo leuk voor hem en voor jou!

21:34 Gepost door Kidsfun, in samenwerking met gezondheidshoekje.com in Verzorging | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zindelijkheid, zindelijkheidstraining |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.