05-08-08

Tand verzorging


Verzorgings-cursus

De tandverzorging

goofyhaaltfopspeenuitmond

Voor de tandjes uitgekomen zijn, kan je als ouder toch al iets ondernemen om voor gezond tandvlees te zorgen. Dat kan je doen door met een doekje zacht tegen het tandvlees te wrijven. Op die manier masseer je het tandvlees wat voor een aangenaam gevoel zorgt en eveneens het tandvlees stimuleert voor de doorbraak ervan. Wanneer de tandjes doorbreken kan dat zorgen voor een huilerige baby. Koorts zou in principe niet mogen voorkomen bij het doorbreken van het melkgebit. Hoofdpijn, daarentegen wel. Om de pijn wat te verzachten is een bijtring een goede oplossing. Er zijn speciale bijtringen in de handel die een koud gevoel hebben: dat kan ook pijnverzachtend zijn voor de baby. Een fopspeen is geen goede oplossing, suiker aan het tandvlees wrijven ook niet.

Rond de leeftijd van 5-6 maanden (het ene kind is al wat vroeger dan het andere) doet het melkgebit volop zijn intrede. In totaal zullen er twintig tandjes doorbreken. Die tandjes moeten van meet af aan ook al worden gepoetst (a.d.h.v een kindertandenborstel en kindertandpasta): in het begin kan je kind zoiets helemaal niet zelfstandig. De beste (en leukste methode) is om je kind zelf te laten proberen, terwijl je toekijkt. Terwijl hij kunstjes aan het maken is met de tandenborstel kan jij 'm voortonen hoe het eigenlijk moet. Door de gekke bekken die mama maakt, ervaart hij ook plezier in het tandenpoetsen en tergelijke tijd leert hij de juiste manier van tandenpoetsen. Als je kleine het zelf geprobeert heeft om de tandjes te poetsen, dan is het de bedoeling dat je als ouder zelf nog eens de tanden zelf poetst terwijl je kleintje kan meekijken in de spiegel. Fun gegarandeerd! Hoe dan ook, tandenpoetsen mag geen sleur worden want op die manier kan het tanden poetsen een machtsstrijd worden of iets waar je kind erg tegenop ziet. Om het aangenaam te maken (en houden) kun je samen met je kind een tandenborstel kopen. Eentje met felle kleurtjes (een muziekje en/of een lichtje) spreekt zeker tot de verbeelding. Om het nog plezanter te maken kan je een verhaaltje erbij verzinnen zoals het verhaaltje van de tandenfee. Bij de eerste tandjes mag je gerust al je kind meenemen naar de tandarts, al is het in het begin  maar om eens kennis te maken met de tandarts en te zien welke gekke dingen hij allemaal gebruikt.

Daarna, rond de leeftijd van 10 jaar zullen de melktanden automatisch uitvallen en vervangen worden door de blijvende tanden.Dat kan voor komische foto's zorgen op het communiefeest. Die tanden dienen vanzelfsprekend ook goed te worden onderhouden.

21:37 Gepost door Kidsfun, in samenwerking met gezondheidshoekje.com in Verzorging | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tandenpoetsen, melkgebit |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.